Alla hjärtans dag - Recept
2 portioner. Ugnstemperatur 225º. ca 15 minuter
Ingredienser:
2-4 skivor vitt bröd, ca 2 cm tjocka
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
4 skivor chèvre, ca 2 cm tjocka
grovstött rosépeppar eller lingon
blandade salladsblad
Stansa ut 4 hjärtan av brödet med hjälp av ett litet pepparkaksmått eller skär ut med kniv. Pensla bröden på båda sidor med oljan ev blandad med vitlök. Lägg dem på plåt och sätt in i mitten av ugnen 2-3 minuter. Ta ut bröden. Stansa ut hjärtan av osten på samma sätt och lägg dem på bröden. Strö på lite peppar eller lingon. Sätt in i övre delen av ugnen tills osten mjuknat något, 4-5 minuter. Servera genast som förrätt med salladsblad.
Valentinhjärtan
Foto: www.coop.se
ca 16 st. Ugnstemperatur 200º
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
0,75 dl socker
200 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
ca 1,5 dl vaniljkräm eller Kesella vanilj
Garnering:
1,5 dl florsocker
ca 1,5 msk vatten
2-3 droppar röd karamellfärg
hallon
Blanda mjöl, socker, rumsvarmt fett och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller blanda allt i en matberedare. Lägg degen i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje till en rektangel, ca 15x30 cm, på mjölat bakbord. Ta ut 8 hjärtan av varje rektangel. Tryck fast hälften av dem som botten i formarna. De behöver inte smörjas. Fördela vaniljkräm eller vaniljkesella i dem. Täck med resten av hjärtana och tryck ihop degkanterna ordentligt runt om, men så att formarnas kanter är degfria. Grädda på plåt i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna. Knacka formarna mot bakbordet och vänd försiktigt ur kakorna på det. Blanda florsocker, vatten och färg till en jämn smet. Pensla den över kakorna när de kallnat. Garnera ev med hallon. Låt glasyren stelna. Kakorna är godast dagsfärska, men kan frysas oglaserade
Jordgubbsdröm
Foto: www.tasteline.com
Tillagningstid: 0-20 min
Ingredienser:
4 kula(or) vaniljglass, lättglass 1 ask
jordgubbar 0,5 st
lime, limesaft 4 msk
jordgubbslikör
Skär jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och pressa över lime och häll i likören. Låt stå och dra i kylen en stund. Servera med vaniljglass.
Mockakräm
Bjud din älskling på en underbart len mockakräm som gör garanterad succé.
Ingredienser:
225g mörk choklad
1 msk snabbkaffepulver
Drygt 3 dl kokande vatten
7 g gelatinpulver
3 msk kallt vatten
1 tsk vaniljextrakt
1 msk kaffelikör
Drygt 3 dl vispgrädde
3 chokladöverdragna kaffebönor
8 amarettokakor
1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull med kaffet.
2. Rör ner det kokande vattnet och värm försiktigt under omrörning tills chokladen smält.
3. Strö gelatinet i det kalla vattnet och låt det blötas upp.
4. Vispa ner gelatinet i den kalla smeten så att det smälter.
5. Rör ner vaniljextraktet och kaffelikören.
6. Låt chokladsmeten stå kallt tills den börjar tjockna. Rör om då och då.
7. Vispa grädden tjock och lägg undan lite till garneringen. Vänd ner resten i chokladblandningen.
8. Skeda upp i vida glas och låt stelna. Dekorera med resten av vispgrädden och de chokladöverdragna kaffebönorna. Servera tillsammans med amarettokakorna.
(Källa: www.ahlens.se)
oj, vad kalasigt! ngt ni ska göra?
Linda: Inget jag bestämt ännu, men crostinisarna låter mumsiga :D