KYCKLING 6 - 8 månader

KYCKLING

Kycklinggryta med paprika


ca 8 portioner

2 st kycklingfiléer

1½ dl matlagningsgrädde

1½ dl vatten

¼ hönsbuljongtärning eller saltfri buljong

3 tsk maizenamjöl

1 bit paprika skuren i lite större bitar

½ tsk oregano

ev. en nypa salt


Skär kycklingen i bitar och fräs i lite smör i en kastrull så att den blir vit runt om. Häll på grädde, vatten och buljongtärning, paprika, oregano och salt. Låt sjuda i ca 5 minuter (prova att kycklingen är genomkokt). Rör i maizena och låt koka upp. Häll såsen genom en sil, kör paprika och kyckling i mixer till lagom konsistens (späd med lite av såsen). Frys in såsen i istärningslåda, och så kan man använda den att blanda potatisen med.
(
barnmatskokboken.pdf)



Kyckling med basilika

Kycklingfilé

Olja

Matlagningsgrädde

Basilika

Vitpeppar


Koka kycklingbitar i olja och matlagningsgrädde ca 10-15 min (kolla att det är klart genom att skära i bitarna). Krydda. Kör i mixer. Servera med ris, pasta eller potatis.

(barnmatskokboken.pdf)


Kyckling med ris och grönsaker

1 kg kycklingfiléer

5 dl grädde

3 stånd färsk broccoli (eller en påse djupfryst)

500 g frysta majskorn

lite curry

4 dl ris

1 liter vatten (till riset)


Skölj och rensa broccolin, skär bort tjocka stjälkar, dela den i lämpliga bitar. Lägg kycklingfiléer, broccolin, grädde curry i en gryta. Koka upp och koka under lock i ca 15 minuter, tills kycklingen och broccolin är klara. Kör i matberedaren. Koka majs enligt förpackningen, mixa och passera genom en trådsil, för att få bort skalen. Om man vill ha skalen med (majsen), kan man kan koka majsen tillsammans med kycklingen och broccolin, lägg då i den när det är 5 minuter kvar. Koka riset. Rör sedan ner riset med kyckling, broccolin och majsen. Kan frysas in!!

(barnmatskokboken.pdf)


Kycklinggryta med ris
2 kycklingfileér
1 medelstor morot
1 palsternacka
lök (1/4 gul lök ELLER ½ röd lök ELLER 10cm purjo )
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
½ tsk basilika (kan ersättas med oregano)
gräslök (kan uteslutas)
2 dl grädde
standardmjölk
3-5 hela pepparkorn + tekula
matfett

ris


Skala och riv moroten och palsternackan på den grova sidan. Grovhacka löken. Grovhacka vitlöken. Lägg pepparkornen i tekulan. Skär kycklingfileérna i ca 3 cm tjocka skivor. Hacka gräslöken. Häll ner allt i en kastrull och häll ner grädden+kryddor. Häll på standardmjölk så att kycklingen täcks. Häll i ½ dl olja eller 2 msk osaltat smör. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i 10-20minuter. (Till kycklingen är klar.)
Häll av vätskan i en skål, ta upp tekulan med peppar och häll ner maten i matberedaren och mixa så fint du vill ha det. Späd med vätskan.
(Familjeliv.se)


Kyckling, broccoli & minipasta, från 7 månader 3-4 portioner
1 dl strimlat vitt kycklingkött (grillat eller stekt)
1 dl minipasta (små stjärnor eller annat som man kan ha i soppa)
1 dl kokt broccoli
0,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 msk crème fraiche (valfritt)
2 tsk matfett
1 tsk finklippt persilja (valfritt)

Strimla och hacka allting fint (det ska vara pyttelitet). Koka pastan och häll av vattnet. Smält matfettet i en kastrull och rör ner allt utom pastan. Häll ned buljongen och låt puttra över låg värme. Strö över persilja.Varva ned crème fraiche och pasta. Låt koka ihop ett par minuter. Låt svalna till ättemperatur innan du serverar maten.


Kycklingfilé med broccoli, från 7 månader
1 kycklingfilé
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 medelstora potatisar eller 1 portion pasta
en näve broccolibuketter (färska eller frysta)
1 liten burk majs

Dela potatisarna, löken och kycklingfilén på hälften. Koka allt i samma gryta (inte pastan om du använder det) utom majsen som tillsätts vid slutet av koktiden (ska bara bli varm). Använder du fryst broccoli ska den i med majsen på slutet, färsk måste koka längre. I med allt i en bägare, mixa till lämplig konsistens.


Kycklinggryta med Broccoli, från 7 månader
150 g kycklingfilé i bitar
1 dl ärter
1 msk smör
2 dl krossade tomater
1 dl broccoli i buketter
½ dl vatten
peppar, basilika

Fräs kyckling i smör. Tillsätt krossade tomater, broccoli, ärter och vatten. Låt koka några minuter på svag värme. Smaksätt med peppar och basilika. Servera med ris eller pasta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback