KÖTT 6 - 8 månader
KÖTT
Köttfärsås med spagetti
Foto: vnikka
300 g nötfärs
½ burk krossade tomater
3 cm hackad purjolök
½ vitlök (ej pressad)
pyttelite finmald svartpeppar
timjan
Spagetti eller makaroner
Koka allt tillsammans, eller koka köttfärsen 5 min för sig först och sedan tillsammans med de övriga ingredienserna.
Koka under tiden lagom mängd spagetti och mixa sedan samman allt. Ett tips är att först mixa köttfärsen så den blir riktigt finfördelad och sedan tillsätta spagettin.
Köttfärssås: (från ungefär 6 månader) 1 port
2 msk finriven morot
1 gul lök
2 msk vatten
1 skållad och skalad tomat
oregano
Skålla och skala tomaten. Blanda tomat, köttfärs, riven morot, lök och vatten i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Mixa för de minsta barnen. Krydda.
Köttfärs
Jag kokade en halv vitlöksklyfta, ca fyra cm purjolök och kanske 250 g blandfärs i några deciliter vatten, hällde av det mesta vattnet, tillsatte lite krossade tomater och mixade ihop. Det hela tog nog max fem minuter!
Det blev riktigt gott! Sedan serverade jag det ihop med potatis-morot-purjolökspuré kryddad med örtkryddor (purjolök sätter god smak på det mesta tycker jag).
(barnmatskokboken.pdf)Makaronigryta 4 port
5-6 dl makaroner
200 g köttfärs
2 gula lökar
1 bit morot
2 msk margarin
salt
lite peppar
1 burk tomater
1/2 dl grädde
persilja el purjolök
Koka makaronerna enligt anvisningar på paketet. Bryn köttfärs, hackad lök och finstrimlad morot. Krydda med pyttelite salt och peppar, rör ner grädden. Blanda köttröran med makaronerna. Lägg till sist i avrunna tomater och rikligt med finklippt persilja el purjolök. Låt rätten bli genomvarm.
Allt-i-ett-gryta ca 10 portioner, från 7 månader
1 stor hackad lök
2 msk smör elmargarin
500 g nötfärs
1 msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong
7-8 potatisar
2 dl vispgrädde
2 krm malen kryddpeppar
en pressad vitlöksklyfta
3 dl frysta ärtor
Hacka löken och bryn den tillsammans med nötfärsen. Rör i mjölet och tillsätt buljongen under omrörning. Skala och skiva potatisarna. Lägg i potatisen och tillsätt grädden och kryddorna. Koka tills potatisen blivit mjuk. Lägg i ärterna mot slutet.
Babychili, 3-4 portioner, från 7 månader
1 dl stekt nötfärs
1 dl vita bönor i tomatsås
1 dl majskorn
2 tsk finhackad gräslök
1. Blanda köttfärsen med bönorna i en kastrull på medelvärme. Kör majsen med gräslök i en mixer eller med mixerstav.
2. Varva ned majsröran i köttröran. Servera med en klick avokadopuré gjord på mogen avokado och någon tesked mild naturell yoghurt. Veggotips! Köttfärsen kan bytas ut mot hackad morot som kokats nästan mjuk.
Bebis Shepards Pie, från 7 månader 3-4 portioner
1 dl stekt nötfärs
3 medelstora kokta potatisar
1 kokt palsternacka
1 msk smör
1 dlmjölk
2 msk mild mjukost
Mosa den kokta potatisen med palsternackan i en kastrull, rör i smör och mjölk under försiktig uppvärmning. Varva ner mjukosten. Vispa slätt. Värm köttfärsen och krydda försiktigt. I en muffinform lägger du lite mos i botten, sedan färs och avslutar med mos som du "krattar" med gaffeln. Gratinera gyllenbrunt i 250 grader (10-12 minuter). Ta ut och låt svalna. När maten svalnat ska den plastas över och frysas in.
Kalops 1
Nötkött t.ex. högrev i små bitar
1 gul lök
4-5 morötter, skivade
kryddpepparkorn
vitpepparkorn
lagerblad
1 st tekula
vatten
Bryn köttbitarna väldigt lätt. Lägg dem i en gryta tillsammans med en hackad lök och häften av morötterna. Slå på vatten så det täcker. Gärna lite extra så blir det sås över att frysa. Lägg 1 lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn i en tekula. Låt den hänga så det kokar med. Koka tills köttet är mört, 1-2 timmar beroende på kött och köttbitarnas storlek. När det återstår ca 10 min lägg i resten av morötterna, koka tills de är klara. Red grytan med lite mjöl utrört i kallt vatten som du vispar ner. Koka några minuter till. Ta bort tekulan. Fiska upp kött och morötter. Mixa tills bitarna har lagom storlek. Späd med såsen tills det är
(barnmatskokboken.pdf)
Kalops 2
800 g grytkött, t.ex högrev
ca 10 cm lång purjolök
1 kg potatis
4-5 morötter
¼ buljongtärning
lite malen kryddpeppar
5 dl vatten
Lägg köttet i vattnet tillsammans med den lilla buljongtärningen, kryddpepparn och purjolöken. Ta gärna större köttbitar, det blir godare då. Låt koka i en timme. Skala under tiden potatis och morötter. Skär morötterna i små bitar. Lägg allt i grytan och koka upp på nytt, och koka tills potatis och morötterna är klara. Det brukar vara lagom att koka köttet sammanlagt i 1½ timme.
Till små bebisar lägg allt i matberedaren och mixa. Går att frysa in!!
(barnmatskokboken.pdf)Köttgryta - storkok till bebisar
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 lagerblad
1 liten burk majs
lite kött av nöt (köp färdiga grytbitar och dela paketet i tre delar, frys ner var för sig så blir det
nog lagom)
1 liten burk svamp
1 portion ris
Hacka löken grovt, dela köttet i mindre delar och koka med tomater och lagerblad tills löken blivit genomskinlig och köttet genomkokt. Koka under tiden riset. Häll av majsen och svampen och häll i grytan, låt puttra tills allt är varmt. Leta upp lagerbladen och plocka ur dem, häll grytan och riset annat i en hög bägare och mixa med stavmixer. Blir det för tjockt tillsätter man lite vatten.
(barnmatskokboken.pdf)
Korv stroganoff från 6-8 månader ca 8 portioner
400 g falukorv, frukostkorv eller grillkorv
1 gul lök
1-2 msk margarin
1½ msk vetemjöl
1 dl vatten
1½ msk tomatpuré
ev. ½ tsk dragon
¼-½ krm peppar
1½ dl standardmjölk
hackad persilja
Skär falukorven i tärningar eller strimlor eller alt. ?slantar? (skivor). Skala och hacka löken. Bryn korv och lök i margarinet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Späd med vattnet. Sänk värmen och rör om i kastrullen. Tillsätt tomatpuré, ev. dragon och peppar. Rör om. Häll i mjölken, rör om och koka på svag värme i ca 5 minuter med locket på. Strö över ev. med persilja. Servera med kokt ris, spagetti, makaroner eller kokt potatis och kokta grönsaker.
Enkel pastasås, från 6-8 månader
ca 8 portioner
1 liten gul lök
2 medelstora morötter
1 burk (400 g) krossade tomater
ca 400 g tärnad skinka eller kassler
Skala lök och morötterna. Mixa lök och morötter i mixer eller matberedare. Häll över i en kastrull och blanda i krossade tomater. Koka i ca 5 minuter. Tillsätt skinkan/kasslern och låt sjuda i några minuter. Häll såsen över den nykoka pastan.
(barnmatskokboken.pdf)
Skinkgryta med senap (4 barnportioner)
150 g färsk skinka i små bitar
1 liten squash i små bitar
1½ msk smör
½-1 msk senap
1 dl vatten
½ dl vispgrädde
vitpeppar, ingefära
Stek köttet i smör några minuter. Tillsätt grönsaker, senap och vatten och rör om. Låt grytan koka några minuter. Tillsätt vispgrädde, smaksätt med peppar och ingefära och värm upp. Servera med potatis.
(barnmatskokboken.pdf)
Exotisk köttgryta
3 msk strimlat kött
1/4 äpple
1/2 banan
6 msk majs
1 dlmjölk
2 msk tomatpuré
1 msk smör
Skala och tärna frukten fint. Strimla köttet i små bitar. Fräs frukt, kött och majs med smöret i en kastrull, utan att ta färg. Tillsätt mjölken och tomatpurén och låt puttra ihop. Tillsätt eventuellt mer vätska. Servera med ris eller pasta.
Makaronipudding från 6-8 månader ca 8 portioner
Foto:vnikka
4½ dl kokta makaroner
ca 300 g rökt skinka, korv eller köttrester
2 gula lökar eller 1 liten purjolök
1½-2 dl riven ost
Äggstanning:
3 ägg
4 dl standardmjölk
1 krm peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de kokta makaronerna på smort ugnssäkert fat eller form. Skär skinka/korv i strimlor. Skala och hacka löken eller skölj och finstrimla purjolöken. Blanda de kokta makaronerna med kött, lök och riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Häll smeten över makaroniblandningen. Grädda i mitten av ugnen tills puddingen har stelnat och fått vacker färg, på fat ca 30 minuter, i form ca 45 minuter.
(Vår kokbok, Rabén och Sjögren 1991)
åh vilka bra recept! ska göra kalops idag till lillan så då passar det bra med lite inspiration.