FISK 6 - 8 MÅNADER

FISK

Torsk med potatis och morötter

 
Foto: vnikka

1 paket toskfilé
Potatis
Morötter

Kokade ett gäng potatisar så det även skulle räcka till mig och till matlåda. Tinade upp ett fiskblock och kokade dem 8-10 min med skivade morötter. Kokade även andra morötter separat som jag skulle mosa i babymaten. Kokade dem lite längre.
Använde fisk/morotsspadet till att göra en sås till mig.
Mosade sen potatisen och fisken och pressade de kokta morötterna genom en vitlökspress (mkt användbart). Hällde på lite flytande margarin och lite vatten för konsistensens skull.

Räckte även till tre omgångar som jag la i frysen. Hade dock inte i smör och vatten i de frysta, det kan man ha i när man tinat upp maten och ska servera..
(vnikka)

Laxpudding på ris
200 g färsk eller frusen laxfilé

1½ dl risgryn

½ liter mjölk

½ liter vatten

2 ägg

riven ost


(Tina ev. frusen lax)

Koka upp vattnet, häll i risgrynen och låt dem sakta koka tills det mesta av vattnet kokat in. Späd med mjölk då och då och låt grynen koka tills de är färdiga (15-18 min.). Skär laxen i tärningar. Blanda ris, ägg och lax. Krydda smeten och slå den i i en smord eldfast form. Grädda puddingen i god ugnsvärme, 250o, i ca 30 min. Strö på litet riven ost efter 15-20 min. Mixa till önskad konsistens och servera puddingen med skirat smör.(barnmatskokboken.pdf)



Foliebakad fisk med tomat

50 g fisk (torsk el sejfilé)

En matsked tomatjuice


Värm ugnen till 190 grader. Lägg fisken på ett insmort folieark och skeda över tomatjuice.

In i ugnen 15 minuter,

Mixa till önskad konsistens och servera med kokta grönsaker

(barnmatskokboken.pdf)


Fiskbullar med dillsås, potatis och majs ca 4-6 portioner

ca 6 djupfrysta fiskbullar (utan sås eller buljong)

2 dl grädde

1 msk vetemjöl

1 msk osaltat smör

1 msk djupfryst dill

1 1/2 dl djupfryst majs

3 potatisar

1 msk osaltat smör (till potatisarna)


Skala och koka potatisarna. Pressa dom genom en potatispress eller mosa med gaffel tillsammans med en smörklick. Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och häll i grädden och dillen. Lägg i dom djupfrysta fiskbullarna och majs och låt koka ca 5 minuter.

Servera!

(barnmatskokboken.pdf)


Fiskgryta

800 gram (2 paket) djupfryst fisk

10-15 potatisar

4 morötter

4 palsternackor

1 paket djupfryst dill

5 dl grädde

ev. lite citronpeppar


Skala morötter, potatis och palsternackor. Skär allt i bitar som tar ca 15 minuter att bli genomkokta. Lägg alla ingredienser i en kastrull, häll över grädden och koka upp. Tillsätt en skvätt vatten om det ser ut att behövas. Låt allt koka i ca 15 minuter, tills fisken är vit och grönsakerna är genomkokta. Kör alltihop i matberedaren, låt kallna, och dela upp i portioner som du fryser in.

(barnmatskokboken.pdf)


Fiskfärs från 6 månader 8 port

300 g färsk eller djupfryst fiskfilé, t ex torsk eller kolja

1 krm peppar

1 msk vetemjöl eller potatismjöl

3 ägg

3 dl grädde

1 dl standardmjölk

lite finhackad

purjolök

ströbröd


Med matberedare:

Skär fisken i bitar. Lägg bitarna i matberedaren tillsammans med peppar, mjöl, ägg och purjolök. Sätt igång matberedaren och späd samtidigt med grädde och mjölk. Låt matberedaren mixa i ca 1-2 minuter, tills smeten är slät och porös.

Med elvisp:

Skär fisken i små bitar. Lägg bitarna i en skål. Finfördela först fisken med elvispen. Strö över mjöl och peppar och tillsätt sedan ägg och purjolök. Späd med grädde och mjölk och vispa tills smeten är slät. Lägg färsen i en smord bröad form (1,5 l). Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie när färsen har fått en fin färg. Låt formen stå 5-10

minuter innan den stjälps upp. Servera färsen varm med kokt potatis och svampsås eller en kall gräddfilssås och kokta grönsaker, t ex broccoli eller brytbönor.

(barnmatskokboken.pdf)


Fiskgratäng 8-10 bebisportioner

Fisk ca 400 gr (torsk, spätta eller liknande)

Frusna grönsaker tex. broccoli, majs, ärter

2,5 dl matlagningsgrädde

En burk krossade tomater

Persilja eller dill (eller annan god örtkrydda)

Smör


Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader. Lägg i fisken i formen och strö de frusna grönsakerna runt omkring. Blanda tomaterna med grädden och örtkryddorna. Häll detta över fisken. Täck med folie och låt stå i ugnen ca 40 minuter. Om fisken är frusen kan det ta längre tid. Man kan också byta ut grönsakerna mot svamp eller purjolök tex. Mixa med mixerstav till små bebisar. Mosa med gaffel till bebisar som gillar lite mer bitar. Servera med kokt potatis och lite extra fett.

(barnmatskokboken.pdf)


 Kokt torsk med ris  (från smakisålder om man är allergifri)

1 fryst fiskblock
1 tsk dill (torkad eller färsk)
2 dl grädde
10 cm purjolök
5 pepparkorn + tekula

Tina fisken så den går att skära i. Skär fisken i kuber och lägg i kastrull. Lägg i purjon + kryddor och häll på grädden. Täcker inte grädden så häll på standardmjölk till allt täcks.
Koka till fisken är klar. 5-8 minuter om den är helt tinad.
Häll av såsen och ta bort tekulan och lagerbladet. Häll i mixer och mixa. Späd med såsen.

Servera med ris.
(Familjeliv.se)


 Fiskpudding  (Från smakisålder om man inte har allergier)

400gr fiskfilé
3 ägg
1½ dl grädde
2 msk potatismjöl

Halvtina fisken och kör den i matberedaren till den är ganska grötig. Häll i äggen, grädden och potatismjölet. Kör till det är en smet.
Häll smeten i en väl smord avlång sockerkaksform och grädde i 200grader näst nederst i ugnen i 1 timma.

Servera med potatis eller ris och grönsaker.
(Familjeliv.se)


Fiskrätt, 7-8 mån
3 fiskbullar från burk
1 msk keso (kan uteslutas)
½ägg
lite hackad dill

Spola av fiskbullarna med vatten. Mosa dem tillsammans med keso och blanda ner den uppvispade äggsmeten.
Smaksätt med dill. Smörj en liten form med margarin. Häll i smeten och grädda i vattenbad tills den stannat, men fortfarande är mjuk.
(barnmatskokboken.pdf)


Fisk i paket från 7-8 månader
50g fisk
1 tomatskiva utan skal
blandade grönsaker (ärtor, morötter, majs, paprika)
hackad persilja el dill
2 tsk pressad citron
3/4 tsk margarin

Riv ett stort stycke folie och smörj där fisken ska ligga. Lägg i fisken och sen grönsaker, dill/persilja, tomat och  margarin klick. Pressa citron över. Gör ett paket. Lägg paketet över den kokande potatisen, det är ingen fara om den kokar för länge. Smak och arom stannar i paketet. Beräkna kortare koktid än potatisen.
(barnmatskokboken.pdf)


Fisk & spenatlåda 3-4 portioner
1 dl kokt fisk
1 dl hackad spenat*
3 medelstora kokta potatisar
2 tsk hackad gräslök
1 msk smör
0.5-1 dl mjölk
1 nypa salt

Mosa den kokta potatisen i en kastrull tillsammans med smör och mjölk under försiktig upp värmning. Salta försiktigt och varva ner gräslöken. Värm spenaten och häll bort överflödigt vatten. I en muffinsform varvar du mos och spenat, som sedan garneras med en bit av den kokta fisken i mitten. När maten svalnat ska den plastas över och frysas in. Nu kan du med lätthet ta fram en perfekt liten portion när det är dags.
* Tänk på att spenat, mangold och rödbetor innehåller nitrat som kan vara skadligt för barn. Men mindre mängder spenat då och då är okej
(barnmatskokboken.pdf)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback